1. Verzending gratis vanaf €20,-
 2. Uitgebreide informatie
 3. Vaste lage verzendkosten

Trachycarpus princeps Blue silver

Artikelnummer: ZPA0009
 1. Verzending gratis vanaf €20,-
 2. Uitgebreide informatie
 3. Vaste lage verzendkosten
€ 3,99
Voorraad: Levering binnen 3 dagen

Herkomst Shi men Guan, Nujiang, Yunnan, China

Minimumtemperatuur -14

Algemeen

Een prachtige Trachycarpus met een witte tot lichtblauwe waas in de bladeren.

In de natuur groeit deze palm vaak langs steile kalkstenen en marmeren bergwanden.

Omdat de grond hier vaak vrij arm is in voedingsstoffen zijn het geen snelle groeiers wel zou volgens sommigen het kalkrijke gesteente waarop ze groeien de witte waas in de bladeren versterken.

De eerste westerling die deze palm heeft aanschouwd was Dr. Heinrich Handel-Mazzetti, een Oostenrijkse botanist die tussen 1914 en 1918 op ontdekkingsreis was in Zuidoost Tibet en het Noordwestelijk gebied van de Yunnan in dit laatste gebied kwam hij de princeps tegen die hij destijds beschreef als Trachycarpus martianus wat waarschijnlijk het resultaat was van het feit dat de meeste palmen op hoge kliffen groeien en dus moeilijk van dichtbij te bezichtigen waren.

Veel later kwamen Martin Gibbons en Tobias W. Spanner deze palm op het spoor via een boek genaamd ‘Chinese Endangered plants’ dat een omschrijving omvatte van Trachycarpus martianus palmen in China op een locatie waarvan niet bekend was dat deze daar groeiden.

Na het nodige onderzoek en het vermoeden dat het hier om een nieuwe, voor de wetenschap onbekende soort ging zijn de heren in oktober 1994 afgereisd naar dit afgelegen deel van China.

Met behulp van verrekijkers en later door het vinden van exemplaren op een beter bereikbare locatie dan de honderden meters hoge kliffen konden zij vaststellen dat het hier inderdaad om een nieuwe soort ging.

Het meest opvallende waren natuurlijk de wit en blauwgroen gekleurde bladeren die vooral in de oudere exemplaren zeer prominent waren.

In de jaren daarna zijn de zaden maar mondjesmaat in cultivatie gebracht.

Ook zijn er zaden van andere soorten foutief als zijnde echte Princeps verkocht.

Dit in combinatie met hun onregelmatige kieming en vrij trage groei maakt dat de Trachycarpus princeps een nog niet veel geziene soort is.

Een echt verzamelaars item dus!

Zaai beschrijving

Week de zaden 2 tot 3 dagen in lauw water en ververs het water om de halve dag om schimmelvorming te voorkomen.

Neem een luchtig zaaimengsel zonder toegevoegde meststoffen. Een mix van perliet, cocopeat en grof korrelig zand in de verhouding 1/1/1 is prima.

Zaai bij voorkeur in een bak of pot van minimaal 10 cm diepte zodat de lange penwortel die als eerste uit het zaadje komt zich goed kan ontwikkelen.

Houd de grond licht vochtig maar zeker niet te nat.

Bij dit soort is het belangrijk om ze zeker niet te warm weg te zetten zoals vaak gedaan wordt met de meer tropisch palmen.

Temperatuurschommelingen lijken vaak ook meer kiemers te geven, daarom is het aan te raden ze met uitzondering van de winter op buitentemperatuur te houden.

Kieming van de Trachycarpus princeps kan zeer sporadisch zijn.

Dit is vermoedelijk een ingebouwd overlevingsmechanisme wat ze een betere kans geeft te groeien in hun ruige habitat op de rotsen.

Kieming kan plaatsvinden van 2 weken tot meerdere jaren na het zaaien met soms grote tussenpozen.

Beknopte specificaties

 1. Standplaats
  Halfschaduw , Lichte standplaats , Volle zon
 2. Aantal zaden
  5 zaden
 3. Winterhardheid
  -1 , -2 , -3 , -4 , -5 , -6 , -7 , -8 , -9 , -10 , -11 , -12 , -13 , -14