1. Verzending gratis vanaf €20,-
 2. Uitgebreide informatie
 3. Vaste lage verzendkosten

Trachycarpus princeps

Artikelnummer: PPA0020
 1. Verzending gratis vanaf €20,-
 2. Uitgebreide informatie
 3. Vaste lage verzendkosten
€ 29,99
Voorraad: Levering binnen 3 dagen

Herkomst Shi men Guan, Nujiang, Yunnan, China

Minimumtemperatuur -14

Algemeen

Een prachtige Trachycarpus met een witte tot lichtblauwe waas in de bladeren.

In de natuur groeit deze palm vaak langs steile kalkstenen en marmeren bergwanden.

Omdat de grond hier vaak vrij arm is in voedingsstoffen zijn het geen snelle groeiers wel zou volgens sommigen het kalkrijke gesteente waarop ze groeien de witte waas in de bladeren versterken.

De eerste westerling die deze palm heeft aanschouwd was Dr. Heinrich Handel-Mazzetti, een Oostenrijkse botanist die tussen 1914 en 1918 op ontdekkingsreis was in Zuidoost Tibet en het Noordwestelijk gebied van de Yunnan in dit laatste gebied kwam hij de princeps tegen die hij destijds beschreef als Trachycarpus martianus wat waarschijnlijk het resultaat was van het feit dat de meeste palmen op hoge kliffen groeien en dus moeilijk van dichtbij te bezichtigen waren.

Veel later kwamen Martin Gibbons en Tobias W. Spanner deze palm op het spoor via een boek genaamd ‘Chinese Endangered plants’ dat een omschrijving omvatte van Trachycarpus martianus palmen in China op een locatie waarvan niet bekend was dat deze daar groeiden.

Na het nodige onderzoek en het vermoeden dat het hier om een nieuwe, voor de wetenschap onbekende soort ging zijn de heren in oktober 1994 afgereisd naar dit afgelegen deel van China.

Met behulp van verrekijkers en later door het vinden van exemplaren op een beter bereikbare locatie dan de honderden meters hoge kliffen konden zij vaststellen dat het hier inderdaad om een nieuwe soort ging.

Het meest opvallende waren natuurlijk de wit en blauwgroen gekleurde bladeren die vooral in de oudere exemplaren zeer prominent waren.

In de jaren daarna zijn de zaden maar mondjesmaat in cultivatie gebracht.

Ook zijn er zaden van andere soorten foutief als zijnde echte Princeps verkocht.

Dit in combinatie met hun onregelmatige kieming en vrij trage groei maakt dat de Trachycarpus princeps een nog niet veel geziene soort is.

Een echt verzamelaars item dus!

Beknopte specificaties

 1. Hoogte incl. pot
  20 - 40 cm
 2. Standplaats
  Halfschaduw , Lichte standplaats , Volle zon
 3. Winterhardheid
  -1 , -2 , -3 , -4 , -5 , -6 , -7 , -8 , -9 , -10 , -11 , -12 , -13 , -14
 4. Potmaat
  7 deciliter
 5. Bladverliezend / Altijd groen
  Altijd groen