1. Verzending gratis vanaf €20,-
  2. Uitgebreide informatie
  3. Uitgebreide informatie

Nieuwe aanplant winterharde palmen

Nu het voorjaar is begonnen en met de huidige vooruitzichten een winterse periode zo goed als uitgesloten is begint een goede periode voor de aanplant van winterharde palmen.

Dit is de beste periode van het jaar om Trachycarpus soorten aan te planten in de tuin omdat lichte nachtvorst hen niet schaad en ze volop tijd hebben om een goed wortelgestel te ontwikkelen voordat het in het najaar weer koud wordt.

Vanuit eigen ervaring kan ik vertellen dat het verstandig is met jonge palmen te beginnen die niet meer dan een beginnende stam hebben tot maximaal 50 cm hoogte.

Deze passen zich makkelijker aan en hebben doorgaans minder tijd nodig om flink aan de groei te gaan.

Palmen met een stam van een meter of meer zijn in de eerste jaren behoorlijk kwetsbaar.

Vooral palmen die zijn opgekweekt in warmere gebieden hebben meestal veel moeite zich aan te passen aan een aanzienlijk kouder klimaat.

In de eerste 3 tot 4 jaar zal de bovengrondse groei bij deze palmen minimaal zijn of zelfs stilstaan.

Ook bij jongere palmen zal te zien zijn dat zij de eerste periode niet of trager groeien omdat de energie van de palm eerst in een goed wortelgestel wordt gestoken wat belangrijk is voor het overleven van droge en koude periodes.

Eenmaal aangeslagen zal de groei versnellen en wanneer de uiteindelijke stambreedte bereikt is kan de stam in ideale omstandigheden wel 30 tot 50 cm stam per jaar groeien.

Dit geldt dan voor de gewone Trachycarpus fortunei.

Tussen de verschillende soorten en ondersoorten kan aanzienlijk verschil zitten in de groeisnelheid.

Het universele voordeel van jonge aanplant blijft bij; sterkere beter aangepaste palmen aan de lokale omstandigheden en een mooiere, stevigere groei.

Een schoonheidskwaal die veel ouder aangeplante palmen uit de kas of een warmer klimaat hebben is dat de stam die al was gevormd voor aanplant meestal dunner is en dat de stam die op de nieuwe locatie vormt dikker wordt.

Het resultaat is een ielig stammetje aan de onderkant en een dikkere stam aan de bovenkant wat vaak nog wordt versterkt door de nieuwe vezels die breder uit staan.

Dit komt doordat een palm altijd eerst in de breedte groeit en pas omhoog gaat als hij zijn uiteindelijke stambreedte heeft bereikt.

Als de stam eenmaal is gevormd kan deze niet meer breder uitgroeien zoals bij de meeste andere houtige gewassen.

Alvorens een palm in de grond te zetten is het goed te kijken naar de standplaats en grondsoort.

Trachycarpus fortunei is niet bijzonder moeilijk en groeit vaak zelfs nog prima in de halfschaduw.

Een zonnige locatie blijft echter een aanrader.

De grond dient goed doorlatend te zijn en vooral op dikke kleigrond of laagveen is het aan te raden de grond goed door te werken met een goede tuingrond, compost en poreus lavagruis.

Kijk ook of de grondwaterstand in de winter niet te hoog is omdat dit wortelrot kan veroorzaken door een gebrek aan lucht in de grond.

Maak het plantgat bij voorkeur breder en vooral dieper zodat de wortels zich makkelijk kunnen uitbreiden en er geen water blijft staan.

Geef vooral het eerste jaar nog water gedurende droge periodes en spaarzaam bemesting in de zomermaanden.


Terug naar blog


Reactie plaatsen

Terug naar blog